“Naš rođendan u samoizolaciji”

Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” u subotu 28. ožujka napunilo je 13. godina kontinuirane skrbi za beskućnike. Tim povodom, a u okolnostima kada ne mogu proslaviti u društvu prijatelja, volontera i korisnika svoj rođendan, članovi Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat uputili su pismenu čestitku znakovitog naslova: “Naš rođendan u samoizolaciji”.

#ostanidoma – Lako je to reći onome koji dom ima.

Međutim, mnogi nemaju tu sreću da mogu zatvoriti vrata svog stana, sjesti na kauč u dnevnom boravku, s obitelji skratiti vrijeme i čekati da se korona počne povlačiti.

Naši korisnici, njih 14, trenutno imaju “sreću” svojim domom nazivati naše Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje” koje je osnovalo i vodi Franjevački svjetovni red Mjesno bratstvo Trsat. Nije im lako. 14 različitih duša na jednom mjestu, 14 različitih priča i sudbina, sada u karanteni zajedno jer smo ih zamolili da savjesno pristupe novonastaloj situaciji. Sami pripremaju obroke jer smo i volontere zamolili da kroz ovo vrijeme ne dolaze.

Ova korizma je i njima teža jer su sve aktivnosti, posjete, druženja, slavlja otkazana, osobito danas. Danas slavimo 13.rođendan. Da smo praznovjerni, rekli bi da je taj broj 13 nesretan. Svetu Misu zahvalnicu trebali smo proslaviti u Svetištu Majke Božje na Trsatu, puhati u svijeće na rođendanskoj torti, veseliti se, zahvaliti volonterima….

Sve ćemo to mi nadoknaditi ubrzo.

Zato sada želimo zahvaliti svima koji su na bilo koji način pomogli našem radu: volontiranjem, donacijom, posjetama, molitvom….

Hvala našoj Riječkoj nadbiskupiji na trinaestogodišnjoj potpori prostorom i plaćanjem režija. Hvala svim dosadašnjim djelatnicima, volonerima, bivšim korisnicima koji svjedoče korisnost našeg projekta.

Žao nam je samo što su ovi naši projekti još uvijek nedovoljno poduprijeti sredstvima kako lokalno tako i državno. Grad nam duguje sredstva od prošle godine, za novi natječaj za 2020. godinu još uvijek nisu objavljeni rezultati kao i Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Njihovo financiranje prestalo je 31.10.2019. i ne znamo kada će i s koliko novca to učiniti.

Već 6 mjeseci sami se financiramo raznim akcijama našeg bratstva, prodajom radova iz kreativnih radionica, plodova Eko- vrta, kolača koje sami pečemo, adventskih i uskrsnih vjenčića… Financijska situacija nam je loša, ali imamo pouzdanje u Božju providnost i ljudsku dobrotu pa nećemo samo sjediti i žaliti se, već odlučno krećemo, po primjeru sv. Franje, kucati i tražiti pomoć.

Ukoliko želite poduprijeti naš rad i pomoći da opstanemo svoj prilog možete uplatiti na račun:
FSR Trsat, Prihvatilište za beskućnike “Ruže sv. Franje”
HR4124020061100559253
Hvala vam!
Mir i dobro.

Hvala svim volonterima, zaposlenima, a posebno braći i sestrama članovima Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesnog bratstva Trsat koji su radom, molitvom i tihim služenjem kroz sve ove godine utkali svoju ljubav i vrijeme kako bi stvorili duh prihvaćanja, ozračje bratstva i dostojne uvjete života za siromašne i one na rubu.
Pozivam sve ljude dobre volje, a posebno braću i sestre svjetovne franjevce kojima je osoba i poslanje sv.Franje Asiškog nadahnuće, da nastave doprinositi stvaranju civilizacije u kojoj će dostojanstvo ljudske osobe, odgovornost i ljubav biti žive stvarnosti.